Microgreens


Na úvod


Microgreens (slovensky mikrolístky) je názov označujúci mladé rastlinky niekoľko dní po vyklíčení, vo fáze rastu, nahusto posadené. Obohacuje jedlá svojimi farbami, sladkou až pikantnou chuťou a vysokou hodnotou vitamínov. Použiť sa dajú prakticky všade - do šalátov, na sendviče, hlavných jedál atď.

Vypestovanie microgreens trvá spravidla okolo jedného až dvoch týždňov ako sa vyvinú pravé lístky. Rastliny sú pripravené na zber pri veľkosti okolo 4 cm a zbierajú sa lístky spolu so stonkami. Na konzumáciu vo forme microgreens je vhodná väčšina zelenín, alebo bylín.

Podľa štúdie USDA Agricultural Research Service zo začiatku roka 2014 ukazuje, že microgreens môžu obsahovať päťkrát a viac vitamínov a minerálov (/ g) ako dospelá rastlina toho istého druhu. V testoch sa koncentrovali hlavne na hodnoty vitamínu C, E, K a beta karoténu. V teste bolo 25 druhov rastlín a najväčšie koncentrácie vykázali červená kapusta, koriander a reďkovka.

Obľúbenými rastlinami na microgreens sú reďkovka, horčica, bazalka, rukola, červená kapusta, kôpor, brokolica, slnečnica, hrášok a mnoho iných.

Výhody


Vysoká nutričná hodnota

Pre správny štart budúcej generácie rastliny uchovávajú zásoby vitamínov, minerálov a bielkovín v semenách. Počas klíčenia semená prijímajú vodu, čím sa aktivujú enzýmy a dochádza k štiepeniu organických látok. Škrob sa štiepi na jednoduché cukry, bielkoviny na aminokyseliny, tuky na voľné mastné kyseliny a množstvo vitamínov výrazne stúpa. Po krátkom čase sa však tieto zásoby vyčerpajú. Pretože microgreens sú rýchlo zozbierané, všetky živiny ktoré rastlina potrebuje na rast sú prítomné.


V štúdii uverejnenej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry obsahovali microgreens 4 až 40 krát viac živín ako ich plne vyvinuté náprotivky (/100 g), čím sa kvalifikovali do kategórii Super Food.



Obsah polyfenolov

Polyfenoly sa vyskytujú prirodzene v rastlinách. Mnohé z nich majú silný antioxidačný účinok, ktorý pomáha predchádzať hromadeniu škodlivých voľných radikálov. Voľné radikály sú vysoko reaktívne zlúčeniny, ktoré spôsobujú poškodenie buniek, ako aj chronické ochorenia. Polyfenoly v strave sa považujú za užitočné pre ľudské zdravie a sú prisudzované protinádorovým a ochranným účinkom proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

V štúdii uskutočnenej v roku 2013 v Marylande sa meralo množstvo polyfenolov v piatich druhoch microgreens z rastlinnej rodiny Brassica zahŕňajúc červenú kapustu, kaleráb, mizunu, červenú a fialovú horčicu. Ukázalo sa, že obsahovali oveľa väčšie množstvo polyfenolov ako ich dospelé varianty.

Vzhľad a chuť

Microgreens jednoducho vyzerajú úžasne. Rôzne farby, tvary, vône a neočakávane výrazné chute. Jedlá s nimi naberajú iný rozmer.


Rýchlosť pestovania a lokalizácia

Jednou z výhod takejto metódy pestovania je jej rýchlosť. Väčšina dostupných rastlín vyrastie do fázy microgreens počas 6 - 14 dní, následne už prechádzajú do fázy baby leaves.

Malé rastliny nepotrebujú veľa priestoru, čo otvára veľké príležitosti a podporuje model mestskej farmy - miestne podniky, čerstvé výrobky bez konzervačných látok, zníženie / odstránenie dopravy.

Čisté a bez chemikálií

Naše rastliny sú pestované v prísne strážených podmienkach, bez substrátu, čím predchádzame kontaminácii chrobákmi. Čo viac, rastliny sú čisté a nie je potrebné ich umývať. Keďže využívame potenciál z semien, microgreens netreba hnojiť a klient má istotu, že rastliny nie sú prehnojené. Hodnoty dusičnanov sú oveľa menšie ako u dospelých rastlín. Bez ťažkých kovov a bez použitia herbicídov.

Reštaurácie

Na objednávku pestujeme microgreens pre reštaurácie v Galante a okolí a v Krakove.
Kontaktovať nás môžete prostredníctvom mailu na adrese info@freshmicrogreens.sk, alebo telefonicky pod číslom+421 948 402 787.
Tešíme sa na spoluprácu!